10 Fitrah manusia yang Baik menurut Islam

  1. Merawat kumis. Lelaki yang mempunyai kumis harus memastikannya dalam keadaan terurus dan digunting apabila perlu agar ia sentiasa kelihatan bersih dan rapih. Jika perempuan tumbuh kumis, maka wajiblah dibuang.
  2. Menjaga janggut. Menyimpan janggut adalah salah satu daripada sunnah Rasulullah s.a.w. Bagaimana pun, dalam masa yang sama ia mesti dijaga rapi.
  3. Memendekkan kuku. Segala kotoran tidak melekat serta memudahkan air wudhu sampai ke celah-celah kuku jika ia dipendekkan.
  4. Membersihkan sendi tangan. Memastikan celah-celah jari serta tangan sentiasa digosok dan dibersihkan sebagaimana yang dianjurkan semasa mengambil wudhu.
  5. Membersihkan sendi kaki. ia boleh dilakukan semasa mengambil wuduk atau semasa mandi.
  6. Kebersihan hidung. Dengan beristinsyaq atau memasukkan air ke dalam hidung menghembuskannya. Selain membersih, ia juga mengeluarkan segala penyakit yang berkaitan dengan hidung.
  7. Mencabut dan membersihkan bulu ketiak. Islam tidak menganjurkannya dicukur karena ia akan menyebabkan bulu ketiak cepat tumbuh dan lebih kasar.
  8. Kebersihan mulut. Dengan menggosok gigi atau bersiwak ketika berwudhu, sebelum solat, ketika mulut berbau, ketika masuk rumah, bangun tidur dan ketika hendak belajar.
  9. Mencukur bulu ari-ari. Islam tidak menganjurkan dicabut kerana akan mengendurkan otot-otot di sekitarnya.Mencebuk air. (mandi dan membasuh bahagian kulit). Wanita diwajibkan berdehem sewaktu membuang air kecil agar ia tidak bersisa.
Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s